
Dlaczego eko? Rozmowa z Martą Adamowicz
Dlaczego eko, skąd pomysł na takie jedzenie? Czy jeśli już kupuję coś ekologicznego, to powinnam wszystko? Jak podejść do małych sklepów, w jaki sposób dokonywać tam wyborów?
Mam wrażenie, że zewsząd rośnie presja na bycie najbardziej proekologicznym człowiekiem, nie sądzisz? Za często pojawia się podejście 100% albo wcale. A nawet mały krok, jak własne siatki na warzywa i owoce (zamiast tych plastikowych jednorazówek), to naprawdę już spora różnica.
Do rozmowy o eko produktach zaprosiłam Martę, od 5 lat prowadzącą sklep i kawiarnię Amarantus. Tak, to sklep z asortymentem BIO. Ale Marta nie zmusza do niemożliwego – pomaga wybrać, edukuje, zachęca. Dlaczego eko? Dla planety, zdrowia i smaku. Tak mówi!
Amarantus znajdziesz w Mysłowicach przy ul. Nygi oraz na Facebooku, Instagramie oraz na ich e-sklepie. Szykujemy dla Ciebie pewne atrakcje, pod koniec odcinka już o nich wspominamy!
W tym odcinku Marta opowiada:
- Jak odnaleźć się w małych sklepikach ekologicznych?
- Od czego zacząć przygodę z eko jedzeniem?
- Skąd pomysł na otwarcie małego sklepu, gdy mamy tyle marketów?
- Czym różni się Klient eko sklepu od Klienta sieciówki?
- Co wpływa na ceny produktów w małych sklepikach poza ewentualną marżą?
- Jak przyznawane są certyfikaty i czy płaci się za nie raz na zawsze?
Jeśli też masz tak, że czasem ciężko Ci się odnaleźć w takich tematach – odsłuchaj odcinka! Możesz to zrobić tutaj, bezpośrednio na stronie. Znajdziesz go również na Spotify, Apple Podcast, Podcast Addict, Spreaker, Google Podcast oraz EmpikGo.
Przypominam też o odcinku na temat odporności i webinarze! Naprawdę warto dobrze pochylić się nad tymi tematami teraz, a później kontynuować wdrożone kroki przez cały rok.