
Insulinooporność a chleb
Insulinooporność (IO) jest diagnozowana coraz częściej – siedzący tryb życia i home office sprzyjają jej jak nigdy! W Internecie pojawia się mnóstwo sprzecznych informacji. A objawy narastają. Problem ze skupieniem, zmęczenie, zaburzenia koncentracji, trudność w odchudzaniu. Do tego dochodzi paląca potrzeba jedzenia słodyczy – a zwłaszcza po obiedzie! Jak temu wszytskiemu zaradzić?
Jest kilka podstawowych zasad, które warto stosować. Co więcej – nawet, jeśli nie masz problemu z IO, dobrze się im przyjrzeć. Chcesz zrzucić tkankę tłuszczową? Dużo siedzisz? Mało się ruszasz? Czas pochylić się więc nad żywieniowym zapobieganiem insulinooporności! Wystarczy zaniedbanie jednego objawu, żeby posypała się kaskada kolejnych. Co prawda IO nie jest chorobą, ale…ah, o tym mówię w odcinku!
Znajdziesz w nim odpowiedź na pytanie: jak wybrać chleb, gdy mam insulinooporność? W jaki sposób połączyć składniki, by stworzyć kanapkę idealną?
Co więcej! Po przesłuchaniu tego epizodu, w którym uczę podstawowych zasad żywienia w IO, bez problemu poradzisz sobie z komponowaniem innych posiłków. Indeks, Ładunek Glikemiczny, sposób wybierania tłuszczu. Komponowanie dań z owocami i inne wskazówki – to wszystko już dostępne w podkaście Dietanki!
Odcinka możesz odsłuchać tutaj i od razu poznać najważniejsze zasady. Znajdziesz również na Spotify, Apple Podcast, Podcast Addict, Spreaker, Google Podcast oraz EmpikGo. A z każdym kolejnym podcastem dowiesz się więcej i więcej 🙂
Pozostałe odcinki podcastów z “chlebowej” serii #chlebtożycie znajdziesz pod tagiem chleb, wystarczy kliknąć!